Türkiye’deki iş dünyası liderleri “yeşil dönüşümü” kucaklıyor
CEO’lar için iklim zirvesi karbondan arındırma diyaloğunu hızlandırıyor
Yeni hükümetin kurulmasının ardından iklim değişikliği alanındaki ilk toplantıda bugün İstanbul’da bir araya gelen karbon ağırlıklı sektör temsilcilerinin de aralarında bulunduğu 200’den fazla üst düzey yönetici ve finans temsilcisi, ” Türkiye’de yeşil dönüşüm”.
TC Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) işbirliğiyle “İklim Değişikliği Zirvesi 2023: Yeşil Dönüşüm”, başkentVe İktisatçı dergiler tarafından düzenlenir. Zirveye CEO seviyesinde 200’den fazla üst düzey yönetici katıldı.
Yeni görevine başlayan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, tepe için gönderdiği açıklamada, “Bugün güvenle söyleyebiliriz ki iklim değişikliği, insanlığın ve doğanın karşı karşıya olduğu en önemli sorunlardan biridir. . Ancak, küresel iklim hedeflerine ulaşmak için mevcut çabaların yeterli olmadığı ve daha büyük teknolojik ve ekonomik dönüşümlere ihtiyaç olduğu açıktır. söz konusu.
“Ülkemiz iklim değişikliği ile mücadelede kararlı adımlar atıyor.” Özhaseki, 2021’de Paris Anlaşması’nın imzalanması ve 2053 net sıfır emisyon hedefinin Cumhurbaşkanı tarafından açıklanmasıyla yeşil kalkınma atılımını başlattıklarını söyledi.
“Güncellenen Ulusal Katkı Beyanımıza göre 2015 yılında %21 olarak açıklanan 2030 yılı azaltım hedefi %41’e yükseltilmiştir. Sonuç olarak, 2053 net sıfır emisyon hedefimiz, ulusal katkı beyanımız, uzun vadeli iklim stratejimiz, azaltım ve uyum eylem planlarımız ve yeşil finansman stratejimiz sayesinde 2053’e doğru yol haritamızı net bir şekilde ortaya koyuyoruz. Bu politikalar kapsamında başta İklim Kanunu ve Emisyon Ticaret Sistemi olmak üzere değerli altyapı çalışmaları yürütüyoruz” dedi.
“İçinde bulunduğumuz yeşil dönüşüm ancak devlet, özel sektör ve akademi bütünü ile gerçekleşebilir.” Özhaseki, “Dolayısıyla özel sektör; Yeşil dönüşümü, 2053 net sıfır hedefine doğru değişimi hızlandırma çabalarını ve kararlılıklarını ana gündemlerine dahil etmeleri çok önemli.” konuşmasını bitirdi.
“Daha fazla azim ve çaba istiyoruz.” UNDP Mukim Temsilcisi Louisa Vinton, BM Genel Sekreteri’nin gelişmiş ülkelerin net sıfır hedeflerini 2040’a getirme davetini vurgulayarak, dedi.
Konferansın açılışında “İklim değişikliğine neden olan zararlı emisyonların çoğunu özel sektör üretmeye devam ediyor” diyen Vinton, şöyle devam etti: “Ancak bu aynı zamanda, acilen ihtiyaç duyduğumuz iklim çözümlerinin anahtarının da iş dünyasının elinde olduğu anlamına geliyor. UNDP olarak, üretimi karbondan arındırmanın ve takvimi Paris hedefleri doğrultusunda hızlandırmanın yollarını bulma konusunda Türk iş dünyasının yaratıcılığına ve dayanıklılığına güveniyoruz.”
Limak Çimento, Sabancı Holding, Eczacıbaşı ve Anadolu Isuzu gibi ülkenin en büyük kuruluşlarından bazılarının liderleri daha yeşil bir geleceğe giden yolu nasıl çizdiklerini anlatırken, ŞekerBank, Denizbank, ING ve TSKB gibi önde gelen Türk bankalarının temsilcileri de açıklamalarda bulunuyor. daha yeşil çözümler benimsemek. işletmeleri benimsemek için mevcut mali teşvikleri açıkladı.
başkentVe iktisatçıDergiler Genel Müdürü Cem Başar, iş dünyasının iklim politikası konusundaki verimli istişarelerinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Birçok konuşmacı, Avrupa Birliği’nin Avrupa Yeşil Konsensüsü, 2023 sonunda yürürlüğe girmesi beklenen Türk İklim Yasası ve Emisyon Ticaret Sistemi gibi iklim dostu politikalara değinerek, bunların kurumsal büyüme üzerinde belirleyici bir etkiye sahip olduğunu vurguladı. karar mekanizmaları. AB pazarında rekabetçi bir konumu sürdürmek için yeşil kaynak kullanımı ve daha çevre dostu üretim yöntemlerine duyulan ihtiyaç konusunda fikir birliğine varıldı.
Öte yandan, birçok üst düzey yönetici, yenilenebilir enerjiye geçişin ve enerji verimliliğinin yaratacağı güçlü ekonomik getirilerin altını çizdi.
Vinton, “UNDP olarak, yeşil ekonominin iş dünyası için bir kazan-kazan çözümü olduğundan eminiz” dedi. Vadesi geçmiş şubeler için ‘adil geçiş’ haritasının çıkarılması zorunludur. Örneğin kömüre bağımlı işçilere ve topluluklara insan onuruna yakışır bir gelecek sunmak gerekiyor. Ek olarak, net faydalar açık ve ölçülebilirdir. UNDP olarak, Türk özel bölümünün dünyadaki yeşil geçişe öncülük etme potansiyelini gerçekleştirmesine yardımcı olmak için hem politika tavsiyesi hem de sahada test edilmiş çözümler sunmaya devam edeceğiz.”
Vinton sözlerini, “Kısacası, çevreci olmak iş dünyası için faydalıdır,” şeklinde tamamladı.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı